Régi és új cimboráknak

Cimbora Együttes

2016/01/13. - írta: cimbora2012

Cimbora nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2015 december 13.

 

A Cimbora Együttes koncertje indította a napot. Remek hangulat, szép versek, szép dalok

Szólj hozzá!

Cimbora Nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban 3.

2015/12/22. - írta: cimbora2012

Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar

December 13-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban az egész napos Cimbora Karácsony zárókoncertje a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar fellépése volt. Ezúton is szeretnénk gratulálni a Zenekarnak és Demel Eszter karnagynak a veszprém-megyei Prima Közönségdíjhoz! Eszter és a Zenekar az interaktív koncerten először megénekeltették a Gyerekeket, majd a Hull a pelyhes fehér hó különböző variációin keresztül mutatták meg a hangszerek és zenei stílusok sokféleségét. Újabb közös éneklés következett, s a Gyerekek csillogó szemmel vettek részt a közös produkcióban! Köszönjük Nektek ezt a szép délutánt!

 EGY RÖVID VIDEÓ ÍZELÍTŐ A KONCERT ANYAGÁBÓL

képek

Szólj hozzá!

Cimbora Nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban Operameglepetés

2015/12/19. - írta: cimbora2012

Képes beszámoló az operaénekes flashmobról

rövid videó összefoglaló

Igazi Cimbora örömünnep volt vasárnap a PETŐFI IRODAMI MÚZEUMBAN. Reméltem, hogy sikerül ez a meglepetés találka, de hogy ilyen hatása lesz, és ekkora boldogságot szerzünk Cimbora Klubjaink gyerekközönségének, nos, arra még én sem gondoltam! Legnagyobb örömömre, nemcsak a gyerekek, hanem operaénekes vendégeink is olyan felszabadultan játszottak, énekeltek, mintha az Operaház színpadán ezrek előtt szerepeltek volna….Két, régi, világhírű Cimboránk fogadta el a meghívást, és ebédelés közben, váratlanul meglepte a gyerekközönséget. Sajnos nem eredeti, hanem olasz ötlet, de boldogan kopírozzuk! Bauernfeind Éva zongorahangjaira Gulyás Dénes és Kertesi Ingrid bújt elő, s olyan meglepő ámulatba ejtette tizenéves, ebédelő közönségét, amilyet ritkán lát az ember. A gyerekek nem hittek a szemüknek, fülüknek….kacagtak, sikongtak, táncoltak híres vendégeikkel, s bizony ez alatt a rövid jelenet alatt elfelejtették, hogy mi is van a tányérukon. De a meglepetés tovább fokozódott, amikor a mesterek tanítványai is megjelentek, (ez is külön boldogság, hogy újra fiatalok bemutatásával foglalkozunk) Bojtos Luca és Erdős Attila a Zeneakadémia hallgatói Mozart áriákat énekeltek, s Attila egy kismadárral a kezében változott át Papagénóvá, majd Luca napján Bojtos Luca, Papagenaként követte. Leírhatatlan volt a hatás, és a gyerekeket kísérő tanárok csak arra kértek bennünket, hogy legyen folytatás! Megígértük, s bízunk támogatóinkban! 

 Képek Érdi Harmos Rékától

A két világhírű operaénekes néhány gondolata Operáról, gyerekekről és a mai divatokról

Szólj hozzá!

Békéscsabai Cimbora Klub:

2015/12/03. - írta: cimbora2012

Találkozás Kiss Ottóval

ko1.jpg

2015. november 24-én délután izgalmas eseményre készültünk a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola Cimbora Klubjának tagjaival: Az NKA által támogatott „Egész évben Cimbora 2015” sorozat keretében Kiss Ottó költőt hívtuk meg egy irodalmi délutánra. Az iskola könyvtára megtelt a kíváncsi Cimborákkal, kezükben tartva a költő által írt lapokat, könyveket szorongatva várták a beszélgetést. A rendezvényt É.Szabó Márta üdvözletével kezdtük.
A kedves és közvetlen előadásban sok gyermekverset hallottunk a költő tolmácsolásában, sőt néhány rajzfilmet is láthattunk, melyek Kiss Ottó versei alapján készültek. Az interaktív beszélgetést és vershallgatást nagyon élvezték a gyerekek. A délután hosszas sorbanállással ért véget, mivel minden Cimbora dedikáltatni akart.

A jól sikerült közös programot megköszönve búcsúzóul emléklapot adtunk Kiss Ottónak, mely szerint „tiszteletbeli cimborává avattuk”.

Tóth Andrásné,
Baby néni
Cimbora Klub vezető, Békéscsaba

fotók: Balog Csaba

Szólj hozzá!

Országjáró Cimbora

2015/11/28. - írta: cimbora2012

É. Szabó Márta élménybeszámolója

Mesélnem kell, mert olyan események történtek, hogy ezeket meg kell osztanom veletek. Országjáró Cimbora kalandozásunk kapcsán fantasztikus élményekben volt részünk! Dunaújvárosról indultunk, s Balatonalmádiban folytattuk, és csak azért nem mentünk el Békéscsabára, mert az almádi és a békéscsabai koncert ugyanabban az időben volt.

Kezdem a mesémet Török Marcsi néni könyvtáros dunaújvárosi cimboráival.... akik már 12 évvel ezelőtt megszerkesztették a Cimbora Esküt, amit azóta számtalan Cimbora klub átvett.

Amikor délután megérkeztünk, az első csoport épp távozott, és a következő már ott is volt. Nemcsak Marcsi néni, de a vendég Adamik Zsolt író is örült nekünk.

a1_1.jpg

a2.jpg

Réka már fényképezett is, én a meglepetéstől még a kabátot is elfelejtettem levenni, amikor ifjú író-barátom azzal fogadott, hogy gyerekkorában félt a Cimbora főcímzenéjétől. Bár a műsor érdekelte, s mire vége lett a zenének vissza is ment, de a mai napig nem érti, mi volt ennek az oka. Horgas Béla versét, és Cseh Tamás zenéjét eddig még mindenütt lelkesen idézték, s a Hol volt, hol nem volt volt egy Cimborám, eddig csak derűt váltott ki az emlékezőkből, Zsolt azonban félt tőle, megfejtenem csak a beszélgetés végére sikerült, s kiderült számomra, hogy az egyébként is létező, gyerekkori félelmeit egy sereg kalóztörténet megírásával győzte le. Örülhettünk ennek, mert a gyerekek lelkesedése percről percre bizonyította, hogy szeretik a könyvet. Ennyi érdeklődő, s az Ördögbőr grófja meséiből felkészült cimborát csak álmodhat egy gyerekkönyvtáros, de egy író is. A kérdések, s a gyerekek kíváncsisága nem akart megszűnni.

a3.jpg

a4.jpg

Másfél órás, izgalmas beszélgetésünk csak azért ért véget, mert új csapat érkezését vártuk. Búcsúzáskor viccesen úgy váltunk el, hogy ezután Zsolt cimborám már nem fél majd a főcímzenétől... Mosolyogtam magamban, nincs is rá módja, mivel már rég megszűnt a műsor!

 Itt következik az unokáimnak dedikált vicces ajánlása, hogy ti is mosolyogjatok... a5.jpg

 

a7.jpg

a6.jpg

Ezt, a hangulatos délutánt csak az almádi gyerekek lelkesedése múlta felül! Én még ilyen író-olvasó találkozón életemben nem voltam, pedig voltam néhányon! Bevallhatom azt is, hogy kitaláltam jó néhány műsort négy évtized alatt, de ehhez hasonlót, elképzelni sem tudtam.

a8.jpgAz történt, hogy Vig Balázs, amint megérkezett, bemutatkozott, s szinte azonnal játszani kezdett. De semmi sem úgy történt, ahogy megszoktuk.  Érdeklődő kíváncsisággal folyamatos társalgás közepette forgolódott a gyerekek között, egy percre meg nem állt, s természetes kíváncsisággal kérdezett, és kérdezett...   Először az után érdeklődött, hogy ki kapott tegnap este elalvás előtt búcsúpuszit...? A gyerekek azonnal kart az égbe emelve, ugrándozva jelentkeztek, válaszoltak, s meséltek a tegnap estéről, s a hangulat egyre élénkebb lett!

    

index.jpg

r3.jpg

 Balázs úgy mozgott a hetven gyerek körül, mint a motolla, kérdezett, érdeklődött, elbújt a függöny mögé, ha kellett, kezében a Puszirablókkal és egy mikrofonnal forgolódott, miközben persze megtudtuk ki is az az öreg király, aki könyvének főszereplőjeként egy este elfelejtett búcsúpuszit adni Szeretke királylánynak. A kezében levő mesekönyvből néha apró részleteket is felolvasott, visszakérdezett, és válaszolt, miközben egyre kíváncsibbá tette a gyerekeket.

Aki olvasta a Puszirablókat, az segíteni akart, aki nem, az pedig megtudhatta, micsoda bonyodalmak adódtak abból, hogy Szeretke királykisasszony egy este nem kapta meg ezt a bizonyos búcsúpuszit király apukájától...Nem kis fantáziára vall, hogy a királyi palotából, hogy kerül Szeretke királykisasszony az édesvízi tenger közepére egy puszirabló kalózhajójára...Mit ne mondjak, fergeteges másfél óra volt! Vig Balázs mozgatta, ugráltatta a társaságot, és a gyerekek érdeklődése egy pillanatra sem lankadt. De nem unatkoztak a tanító nénik sem, még én sem vettem észre az idő múlását, másfél óráig figyeltünk erre a varázslatos műsorvezetésre, és mindenki felhőtlenül kacagott!

A legcsinosabb tanítónénit hirtelen színészi alakításra kérte, majd megkérdezte a gyerekeket, ki legyen Szeretke királykisasszony és ki legyen az öreg néni, akit telefonon felhív az elrabolt királylány. Mert ki más rabolhatta volna el Szeretkét egy ilyen mesében, mint a kalózok, s ő, egy véletlenül talált telefonon próbált segítséget kérni.

A gyerekek kórusban kiabálták, hogy a tanítónéni legyen Szeretke királylány, s Balázs az öreg néne. Nem! - közölte Balázs, - nem! Szeretke királykisasszony szerepét ő fogja játszani, s a tanító néni lesz az öreg néne, s már kérte is, hogy hétrét görnyedve, fogadja majd a telefonhívását....

 A gyerekek dőltek a nevetéstől, és tapsolták a jelenetet...Alig telt el pár perc, s már a kengurukhoz hasonlóan ugráltatta őket, miközben mindent megtudtak ennek a kedves állatnak a külsejéről, mozgásáról, erszényéről... Ennyi boldog, kedves gyereket régen láttam ennyit kacagni!

 Amikor vége lett, nem volt könnyű dolga a tanítónéniknek, mert a gyerekek nehezen váltak el az írótól, hosszú sorokban, türelmesen álltak, és vártak Vig Balázs aláírására...

Tényleg csak a legnagyobb elismerés hangján írom ezeket a sorokat, s azt kívánom, hogy minél többen találkozzatok Vig Balázzsal, mert garantálom, hogy aki nem ismerte eddig Szeretke királykisasszony történetét a Puszirablókkal, az azonnal a könyvtárba rohan és keresni fogja...
Nagy örömmel tapasztaltam azt is, hogy Dunaújvároshoz hasonlóan, az írónak Almádiban is sok-sok segítőtársa akadt, mert a cimborák itt is könyvtárba járók, Perus Zsuzsa néni cimborái itt is bebizonyították, hogy az évtizedek óta működő Cimbora Klubnak bizony van értelme!

r13.jpg

r14.jpg

A játék a vörösberényi iskolában folytatódott hasonló sikerrel, s amikor elbúcsúztunk szülőfalum iskolájának igazgatóhelyettesétől, nem véletlenül kért lelkesen, hogy jöjjünk máskor is, mert ilyen lelkesen gyerekek író-olvasó találkozóról még nem távoztak, mint ezen a délutánon!

Köszönjük Vig Balázs, várjuk szeretettel a Petőfi Irodalmi Múzeumban december 13-án délben, Cimboramaratonunkra, ahol reméljük, hasonló lelkesedéssel fogadják Cimboráink a Puszirablókat!

Ezen a napon sajnáltam legjobban, hogy nem tudtam azzal búcsúzni Vig Balázstól, ahogy régen szoktam, jöjjön a stúdióba, s felvesszük a találkozót a Cimbora műsorba.

Mert ott lenne a helye, hogy mindenki megismerje, aki szeret olvasni. De azért nincs nagy baj, mert mindenképpen rögzítjük a legközelebbi találkozót, és az interneten ti is megismerkedhettek legújabb író Cimboránkkal, aki amikor búcsúzáskor megdicsértem, hogy milyen remek programot állított össze, rám nézett mosolyogva, s csak annyit mondott:
- A Cimborán nőttem fel! Mit ne mondjak? Jól esett! Jó napom lett!

fotók: Érdi-Harmos Réka

 

 

Szólj hozzá!

„Játszani jó”

2015/11/26. - írta: cimbora2012

Cimbora kirándulás Székesfehérvárra

2015. szeptember 26-án a balatonalmádi Cimbora Klub kirándulni ment Székesfehérvárra.
41 almádi  cimbora és 8 felnőtt kísérő vett részt a programon. A buszúton a gyerekek megismerkedhettek a gyerek könyvtárosok előadásából Székesfehérvár történelmével, majd első állomásként célba vettük a hetedhét Játékmúzeumot.

A gazdag kiállást és a  Moskovszky-gyűjtemény legérdekesebb darabjait játékos érdekes feladatokkal tűzdelt jó hangulatú tárlatvezetésben mutatta be a múzeumpedagógus.Az interaktív tárlatvezetést követően a gyerekek „élőben” is kipróbálhattak néhány játékot, miközben a kíváncsiabbak Réber László illusztrációit tekinthették meg a falakon, felelevenítve Lázár Ervin és Janikovszky Éva kedves meséit.

Ezután Székesfehérvár belvárosában sétálva, megnéztük az Országalmát és az egykori Nagyboldogasszony-bazilika romjait, majd a Koronás Játszóparkba mentünk.Itt a gyerekeket kézműves foglalkozással várták, melynek keretében egy sóliszt-gyurma talizmánt készíthettek és festhettek, a hozzátartozó dobozzal együtt.
Ezután még arra is maradt idő, hogy Koronás Történelmi játszópark érdekesebbnél érdekesebb játékait is kipróbálhassuk.
Élményekkel és sok érdekes információval gazdagon tértünk haza.

2015. szeptember

 Molnárné Perus Zsuzsanna                                                         
Balatonalmádi Cimbora Klub

Szólj hozzá!

A Cimbora Együttes Gyulán

2015/11/24. - írta: cimbora2012

A gyulai kastély most hasonló pompában díszeleg, mint az alábbi fotón, amelyet Halász Gábor operatőr készített az elmúlt napokban a kastélyról készülő imázsfilm (kisjátékfilm) forgatásán.

12244391_781223198671583_1935037991149388446_o.jpg


A film rendezője a Cimbora Együttes egyik alapító tagja:
Podhorányi Gyula Zsolt.
Elárulom nektek, hogy a filmben mi is szerepelünk korabeli jelmezekben, díszletekben...
Nagyon izgalmas feladat és kihívás volt mindnyájunknak...

a beszámolót folytatjuk...


Ti jártatok már Gyulán? Érdemes ellátogatni oda, remek hangulata van..
Az alábbi linken olvashattok a kastélyról és Gyuláról.

11232895_10207722809085959_1181847785438275104_o.jpg

Szólj hozzá!

CIMBORA KLUB HÍRADÓ

2015/11/23. - írta: cimbora2012

2015. november harmadik hete

Ami volt:

Az NKA által támogatott "Egész évben Cimbora 2015" című programsorozatunk keretében csütörtökön fergeteges kalóz buli keretében találkoztunk a Főkalózzal ( és nem mellesleg Szörnyszakértővel ) Adamik Zsolttal. Marcsi néni a Dunaújvárosi Cimbora Klub vezetője hívta meg az írót. A találkozó előtt néhány, a kalózkodáshoz nélkülözhetetlen eszközt is készítettek a gyerekek. Márta néni és a Cimborák nemcsak Ördögbőr grófjáról, hanem a Vérzsiráfról, a Gépsárkányról és a Porcicamaffiáról is alaposan kikérdezték az írót.....

Ami lesz.:

Cimbora találkozók országszerte, köszönet könyvtárosoknak, tanároknak, jó érzésű anyukáknak, nagymamáknak akik tovább éltetik a hajdanvolt Cimbora jó szokását, az író-olvasó találkozókat....gyertek ti is, kíváncsiskodjatok, kérdezzetek tőlük, olvassátok, ismerjétek meg legfiatalabb íróink könyveit. Érdemes!
Tegnapelőtt Dunaújvárosban Adamik Zsolttal beszélgettünk, azért írom többes számban, mert köröttünk legalább száz kisiskolás ült, s érdeklődve kérdezgette a kalóztörténetek íróját, s kíváncsiskodásukból kiderült, hogy mindnyájan Adamik Zsolt olvasói,....

c1.jpg
Török Marcsi gyerekkönyvtáros 12 éve irányítja ezt a Cimbora Klubot, s a dunaújvárosi gyerekek nem csoda, hogy szeretnek délutánokat tölteni ebben a varázslatosan berendezett gyerekkönyvtárban, ahol odafigyelnek rájuk.
Almádiban Cimborázunk holnapután, s annyi gyerek kíváncsi a Puszirablk írójára, hogy két találkozót szerveztünk, s így nemcsak az almádi, hanem a vörösberényi gyerekek is megismerik ezen a napon VÍG BALÁZST.
KISS OTTÓ-val Békéscsabán ismerkedhettek, ugyancsak 24.-én, jó szórakozást kívánok minden kedves új Cimborámnak, remélem a nyáron találkozunk a Balaton parton, a Cimbora Táborban! Jó előre kell majd jelentkezni, figyeljétek az oldalainkat!

c2.jpg

Szólj hozzá!

Veér Bertalan

2015/11/17. - írta: cimbora2012

Bemutatjuk a Cimbora együttes tagjait

Folytatjuk együttesünk tagjainak bemutatását.
Múlt héten Juhász Csabával ismerkedhettetek meg, ma a Veér-fivérek legidősebb tagjáról, VEÉR BERTALAN hegedűművészről, Berciről írok Nektek.

1455142_232480366917305_1603588193_n.jpg

Berci szerencsés ember. hiszen beleszületett a zene világába.
Amint a neve is mondja: vérbeli muzsikus ő.
Szülei is komolyzenészek - édesapja klarinétművész, édesanyja hegedűművész, fivérei, Veér Mátyás harsonaművész és Veér Csongor hegedűművész.
Nagycsalád gyermeke, hiszen két fivére mellett még van egy huga is.
6 éves kora óta hegedül, noha szülei választották neki, lassan, fokozatosan ő maga is megszerette, s ma már - állítja - nem cserélné le másik hangszerre. A hegedűt az egyik legnehezebb hangszerként tartják számon, mert sok év után tudnak igazán tisztán megszólalni húrjai. Mondják, hogy idővel összenő gazdájával, úgymond, sokan a hangszerek királyának tartják.
Berci klasszikus zenész ugyan, a Liszt Ferenc Zeneakadémiára járt, de nyitott személyiség és szereti a komolyzenét a könnyűzenével ötvözni, utóbbit különböző pop-rock formációkban való közreműködése is igazolja
(Republic, Neoton-koncertek)
A színház világa is közel áll hozzá, úgy fogalmaz "teste-lelke része", rendszeresen közreműködik Pintér Béla előadásain például; zenei vezető, hegedűművész, zongorista - mindeközben persze kitart a klasszikus hangversenyeken való szereplés mellett is.
Tagja volt a hajdani Cimbora Zenekarnak, tini fiúként - s nyári Cimbora élményei a Balaton parton ma is meghatározóak számára.
Ezen a fotón Berci átszellemülten muzsikál, komolyan - de elárulom ott rejtőzködik benne a mókás kisgyermek is, szeret bohóckodni, a hangjával játszani, s kíváló zeneszerzői affinitással, improvizatív kézséggel rendelkezik.
Szereti az apróságok világát, 7-12 éves gyermekeket oktat - az ő világuk áll a legközelebb hozzá. Azt mondja az a szeretet és őszinteség, amely ebből a korosztályból árad inspiráló számára. Hangszerbemutatóink rendszeres szereplője ő is.
Berci sokoldalúságával, végtelen kreativitásával megismerkedhettek a Cimbora Együttes koncertjein, amelyekre szeretettel várunk Benneteket, legközelebb december 13-án, vasárnap, a Petőfi Irodalmi Múzeumban 11 órától.

Képek a z Óbudai Kulturális Köpontban adott koncertről

 

Érdi-Harmos Réka képei

Szólj hozzá!

„NEM IGAZ, HOGY AZ ÉLETNEK A KIVESZETT MELEGÉT MEG NE LEHESSEN TALÁLNI!”

2015/11/15. - írta: cimbora2012

 

„NEM IGAZ, HOGY AZ ÉLETNEK A KIVESZETT MELEGÉT MEG NE LEHESSEN TALÁLNI!”
JÓZSEF ATTILA és SZÉCSI MARGIT FONTOS ÜZENETE A MÚLTBÓL A GYÁSZNAPON!!!!
Részlet egy 1977­ben készült Cimborából, s az üzenet sajnos ma AKTUÁLISABB, mint valaha....Szécsi Margit költőt Juhász Jácint a Cimbora műsorvezetője és Sebő Ferenc arról faggatja, mire való a versírás, mire való a szó, a vers, és mi legyen a verssel, ha már megírták...DÖBBENETES, felejthetetlen örök érvényű szavak, és MA, amikor Európában mindenki, aki EMBERNEK érzi magát, fájdalmat, gyászt és rettenetes keserűséget érez a Párizsban történtekért, gondoljunk, gondoljatok ti is erre, ezen a szomorú GYÁSZNAPON, és ne felejtsétek el a borzalomnak ezt a szörnyű eseményét, s hallgassátok ezt a fantasztikus EMBERT, ezt a csodálatos KÖLTŐT, tanuljatok tőle, és építsetek, egy másik, egy jobb EURÓPÁT, egy szebb VILÁGOT, mint amilyenre ez a mienk sikerült, de sose feledjétek, SZÉCSI MARGITOK, JÓZSEF ATTILÁK nélkül nem megy!
S most, hogy kedvetek legyen meghallgatni ezeket a gondolatokat, idézek néhány mondatot ebből a majdnem 40 éves, 1977­ben készült Cimborából
Ajándékot hozott a műsorba, egy hófehér követ és a SZÓT...mindkettőről felejthetetlenül beszélt: Részletek, gondolat foszlányok a beszélgetésből:
SZÉCSI MARGIT:
'A szót is használhatjuk lélektelenül, gépiesen és gonoszul is, de fel is emelhetjük, meg is nemesíthetjük, erre való a legnemesebb játék, a versírás ...gondoljátok el, hogy megszépül a szó, hogy cseng, ha a megfelelő helyét a versben megtalálja....hajolj le értem használj nemesen ezt fejezi ki az emberi szó...hogyan legyen még inkább a vers közkincs?
El kell énekelni...közösen, együtt kell énekelni, mert a vers megnemesít....az együtt éneklésben közös örömöt találni, ez a titok....ne legyen az énekes sztár, ne legyen a vers pénzért készült szülemény...mert aki együtt énekel valakivel, az nem fogja énekes társát megütni, és barátjának tekinti és számít rá az élet nagyobb dolgaiban és nem érzi magányosnak magát a világban...gyerekkoromban volt az udvaron egy nagy eperfa...oda esténként kiültek a lakók és együtt énekeltek, beszélgettek, s ha nappal összevesztek is estére kibékültek, mi gyerekek ott ugráltunk....s tanultuk a dalokat....igaz ezért nem fizettek, igaz, itt nem volt sztár és producer és bámész közönség és flitteres díszruha, de volt szeretet , és éreztük, hogy vagyunk és egymásért vagyunk...
József Attila boldog lett volna, ha hallaná, hogy a verseit közösen éneklik: nem igaz, hogy az életnek a kiveszett melegét meg ne lehessen találni....

Szólj hozzá!

Juhász Csaba

2015/11/10. - írta: cimbora2012

Bemutatjuk a Cimbora együttes tagjait

imola111.jpg


Ő Juhász Csaba, együttesünk egyik alapítótagja.
Ismerkedjetek meg vele is!...
Csaba nagyon fontos cimboránk, különös tehetség, akiben egyszerre ott lakik a profi gitáros és precíz mérnök-vezető is. Művész és menedzser, gyors és pontos. Gitárja Jasmine névre hallgat, s itt eláruljuk, hogy gyönyörű kislányát is így hívják: Jázmin. Édesapja Juhász Jácint színművész a Cimbora c. televíziós műsort vezette hosszú éveken át, gyerekként nagyon szerettem őt hallgatni, mert kedves közvetlenségével - úgy éreztem hozzám szól. Szüleitek és nagyszüleitek biztosan emlékeznek rá. Csabát tehát édesapja személye, életműve is köti a cimborasághoz. Visszatérve azonban a mi barátságunkra elárulom, hogy rendkívül izgalmas munkába vágtunk mi ketten és muzsikuscimboráink, mert elhatároztuk, hogy rögzítjük eddigi szerzeményeinket, dalverseinket - azokat, amelyeket az elmúlt években "költöttünk". Noha már számtalan felvételen vagyok túl, elárulom Nektek, hogy ez életem egyik legizgalmasabb kihívása. Ti jártatok már hangstúdióban? Tetszett?

Tovább
Szólj hozzá!

CIMBORÁKKAL EURÓPA TETEJÉN. ...KÖSZÖNJÜK SOMODY IMRE!

2015/11/10. - írta: cimbora2012

Ma mesélni fogok .....de nem Benedek Elek mesét, réges­régi Cimbora újságjából, hanem egy televíziós, néhány évtizeddel ezelőtti történtet, mert mesébe illő, ami velünk történt.....

foc.jpg

Álmodozással kezdődött, és nem is igazán hittünk benne... De amikor évtizedeken keresztül folyamatosan gyerekek között él az ember, róluk álmodik, róluk gondolkozik ­ merthogy nekik készít műsorokat,­ akkor előbb utóbb hinni kezd a csodákban, a mesékben, s egyre merészebb dolgokról álmodik. Persze, hogy ezek valóra váljanak, nemcsak szerencsére, hanem olyan emberekre is szükség van, akik hozzánk hasonlóan gondolkoznak...
Éveken át, nyaranta, több száz Cimbora táborozott a Balaton partján, s egyik nyár szebb volt mint a másik! CIMBORAVAKÁCIÓ:

c7.jpg

Elek apó múlt századi Cimbora újságjából vettük az ötletet, s az útravalót is tőle kaptuk, ami sajnos nemcsak Elek apó korában volt időszerű....Cimbora újságjában arra tanította kis unokáit, hogy ebben a mi közép­kelet európai térségünkben sokféle nemzetiség él, s ahhoz hogy béke legyen, szeretnünk kell egymást, s ehhez a legelső lépés, hogy meg kell ismerni egymás kultúráját, különben hogy születhetnének kapcsolatok, hogy születnének barátságok? Hívtuk is műsorunk nézőit határon innen és túlról, s csak egy volt a kérés, mindenki hozza Erdélyből román, Vajdaságból szerb­horvát, Felvidékről szlovák és Kárpátaljáról ukrán barátait. Száznál többen voltak csak a zenészek, s a zenekar tagjainak színes szalagjairól tudhattuk meg, ki honnan jött.

Tovább Szólj hozzá!

Vendégünk: Ördögbőr grófja

2015/11/06. - írta: cimbora2012

Péntekenként a Cimbora klubok életről hallunk 

Ezúttal a dunaújvárosi CImbora Klub eseményére hívjuk fel a figyelmet:

Sok szeretettel várunk minden cimborát, Téged, barátaidat, osztálytársaidat és testvéreidet a

dunaújvárosi Gyermekkönyvtárba
/2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 9/
2015 november 19-én (csütörtökön) 16 órakor!

"Voltam én korábban minden: pizzafutártól kezdve a mosogatófiún keresztül a művész mozi jegyszedőéig. Egy időben animátorként dolgoztam, amikor sok időt töltöttem gyerekekkel. Valahogy mindig meg találtam velük a közös hangot, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre többet hívnak olyan helyre, ahol közvetlenül kell velük foglalkozni.

Másrészről pedig van egy keresztlányom, akivel folyamatosan próbálok egy közös nyelvet kialakítani. Szóval, van azért „gyereknyelvvizsgám”. (newjsag.hu)

Adamik Zsolt: Ördögbőr grófja

Tovább
Szólj hozzá!

Szerdai szépirodalom

2015/11/05. - írta: cimbora2012

 Szerdai Szépirodalom rovatunkban ma először a kis Cimborákhoz szólunk! Itt van az ősz, gyönyörű sárga-piros levelek tarkítják a fákat, a földön gesztenye és makk és ezeket összegyűjtve apró kis csodákat készíthetünk. Ha van kedvetek, kedves Szülők, töltsetek fel a poszt alá ötleteket, hogy miket készítettetek a Gyerekekkel az őszi terményekből, levelekből illetve örömmel várunk képeket az elkészül...t alkotásokról is!
Szalai Borbála verse egy kis kedvcsinálónak!

szerda.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Egész évben Cimbora 2015

2015/11/05. - írta: cimbora2012

Az év második felében is folytatódik Egész évben Cimbora 2015 című sorozatunk. Az őszi programokat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően rendezhetjük meg.


A program szeptember végén, a Népmese napja tiszteletére Mesejátszóházzal indult a Ferencvárosi Művelődési Központban. Bizonyára tudjátok, hogy szeptember harmincadika Benedek Elek születésének dátuma és ezért ünnepeljük ekkor a Népmese napját. A programon az Alma Együttes mellett a Cimbora Zenekar is fellép...ett, a rossz, esős idő ellenére sokan eljöttek a játszóházba is.
Sokkal szebb idő volt azon a vasárnapon, október 18.-án, amikor egy másik erdélyi író-költő, Kányádi Sándor bácsi volt a vendégünk. Ez alkalommal a Cimbora Együttes elsősorban az ő megzenésített verseit énekelte, és néhány bátor Cimboránk verset is mondott Sándor bácsinak. A délelőtt ezúttal is játszóházzal, kézműves programmal fejeződött be.
A novemberi találkozókon Balatonalmádiban Vig Balázst, Dunaújvárosban Adamik Zsoltot, Békéscsabán Kiss Ottó írókat, költőket látjuk vendégül.
Decemberben, karácsony előtt pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumba várjuk a gyerekeket, egy egész napos Cimbora Találkozóra.

Mayer Andrea írta a facebookon / pénteki rovat/

Szólj hozzá!

Hétfő - Imola napja

2015/11/05. - írta: cimbora2012

Nem Imola névnapja van hétfőn, hanem hétfőnként Korhecz Imola, színész, műsorvezető, a Cimbora Együttes frontembere mondja el élményeit és ajánlatait

imola7.jpg

Hétfőnként a Cimbora Együttesről olvashattok itt, ezen a fórumon, versekről, muzsikáról, játékról, interaktív vers- és mesekoncertekről...Most bemutatkozásként nem az együttesünkről, hanem magamról írok és persze a cimbora iránti elkötelezettségemről.

imola2.jpg

A cimbora az egyik kedvenc szavam, mert dallamos, mondhatnám úgyis: énekel. A jelentése is pozitív: társat, barátot, pajtást jelent. Ugye TI is szeretitek?
Egyik kedvenc magyar meseíróm, LÁZÁR ERVIN mesélte egy televíziós interjúban, hogy sokáig azt hitte gyerekként, hogy a cimbora szó hangszert jelent, mert összekeverte a cimbalommal. Tévedése megmosolyogtató, de ugyanakkor elgondolkodtató is számomra, hiszen a beszéd, a próza is egyfajta zene, amelyet mindnyájan magunkban hordozunk – hiszen zene minden, maga az ember is, testestül-lelkestül. Az emberi test is egyfajta hangszer. Amikor beszélünk, akkor is zenélünk…Eszetekbe jutott már ez nektek is? Próbáljátok ki milyen mókás csettinteni, dobolni a térdeteken vagy netalántán dobogni. Hunyjátok le a szemeteket és adjátok át magatokat a hangoknak, majd hirtelen álljatok meg, s várjátok meg, míg CSÖND lesz, majd halkan kezdjétek el ismét...de térjünk vissza a zenéhez.
Sokszor hallottam énektanáromtól, Nemessányi Évától, hogy ne énekelni akarjak, hanem énekelve beszéljek.
A mesék és versek szeretete kisgyermekkoromban gyökerezik, édesanyámnak köszönhetően hamar megszerettem ékes anyanyelvünk dallamosságát. Később, amikor magam is meséket és verseket mondtam fejből, közönség előtt, rádöbbentem, hogy a költészet is zene. A szabadkai Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör irodalmi színpadán indultam el azon az úton, amely mára egy új irány: az interaktív verskoncertek felé vezetett. Gyermekként Horváth Emma tanárnő irányításával ismertem meg azt a szemléletet, amely több művészeti ág, a zene, költészet, mozgás és képzőművészet egyidejű jelenlétét felvonultató pódiumi esteket szült. Ma már tudom, hogy költészet, zene, ritmus és mozgás szoros egységet alkotnak, hiszen régen a verseket énekelték és táncolták. A XXI. századi vizuális kultúra hozza magával a képző- videó- és fotóművészet jelenlétének fontosságát is, persze.
Amikor 2005-ben, 10 évvel ezelőtt Érdi Tamással Vándorfi László felkérésére, É. Szabó Márta szerkesztésében elkészítettük „A semmi ágán…” címmel József Attila estünket, egy álom vált valóra. Költészet és muzsika szoros egységére építettük összeállításunkat, amely később, 2008. januárjában a MÜPA színpadán fotóvetítéssel kiegészítve vált teljessé. József Attila költészete új életre kelt bennem ekkor. Korábban is szerettem verseit, de nem ennyire.

imola3.jpgÉrdi Tamással Csibi Szilvi felvételén, Budapesten, 2009 tavaszán
József Attila műsorunk előtt


Ma nézőként ültem gyermekeimmel a MÜPA Fesztiválszínházában és élvezhettem a komolyzene közvetlen és könnyed tolmácsolását Tamás és fiatal muzsikus és énekes társai előadásában, miközben mögöttük Bartók Béla különböző fotóit nézhettem. Arra gondoltam, hogy milyen szerencsések azok a gyerekek, akik ezt hallhatják és már korán megismerkedhetnek a komolyzenével ilyen könnyed és közvetlen formában.
Interaktív verskoncertjeink célja is ez, hogy játékosan megszerettessük VELETEK az igényes muzsikát, költészetet és képzőművészetet és érezzétek, hogy a művészetek által is lehet barátokra, cimborákra lelni.
Hogyan? Megtudjátok, ha eljöttök TI is programjainkra, koncertjeinkre, de visszatérve József Attilához „A semmi ágán...” című műsorunk legközelebb 2016. áprilisában szerepel a MÜPA színpadán. Szeretettel várunk Benneteket!
(Ez az összeállítás inkább középiskolásoknak szól, kivételesen, míg a Cimbora Együttes koncertjeire a kisebbeket, óvodásokat, kisiskolásokat várjuk szüleikkel, nagyszüleikkel!:)

 

Szólj hozzá!

Cimbora Kub híradó

2015/10/31. - írta: cimbora2012

Az Öböl tévé készített interjút PERUS ZSUZSÁVAL nézzétek meg!

Balatonalmádi értéktár bizottsága helyi értékké minősítette az almádi Cimbora klubot. Ennek tevékenységét és múltját mutatta be Molnárné Perus Zsuzsanna a Pannónia olvasótermében. A klub népszerűsége megalakulása óta töretlen. Tagjai rengeteg hasznos foglalkozást és kirándulást tudhatnak már maguk mögött. Minden tevékenységük alapja a játék.

Öböl tv

Szólj hozzá!

Csütörtöki Múlt ajánló

2015/10/30. - írta: cimbora2012

HÖLGYEK s URAK!

Íme a legeslegelső Cimbora adás! 1973... Láttátok már? Hiába volt még fekete-fehér, mégis olyan színes műsor volt, hogy még ma is igen tarkának hat: Kiss Anna, Cseh Tamás, Benedek Elek, Horgas Béla, és azok a fiatal előadók, akik aztán hamar országos hírűek lettek.

http://nava.hu/id/1772388/

rovatcímképek az első adásból:

Tovább
Szólj hozzá!

Szerdai Szépirodalom rovat

2015/10/28. - írta: cimbora2012

KORMOS ISTVÁN

Szerdai Szépirodalom rovatunkban Kormos Istvánra emlékezünk, aki 1923. október 28-án született. Ha van c2591kd81319.jpgkedvetek, írjátok meg ide Ti is kedvenc Kormos István verseteket vagy akár egy számotokra kedves részletet valamelyik Vackor meséből!..."Minden új versemet ma is kegyelemnek tartom."... "Elmúltam ötvenéves, nagyapa vagyok... Egyik társaságban a múltkor megkérdezték tőlem; mikor leszek már felnőtt? Nem hinném, hogy infantilis ...lennék, de felfedezték, hogy szeretek visszanézni. Visszavarázsolni a gyerekkort! Tudom, hogy testben nem lehet, de lélekben szeretnék hatéves lenni. Sokszor ezért írok. Azokkal a gyerekekkel akarok azonosulni, akik ott ülnek az oviban, a napköziben, akiknek mesélek... Én állandóan érzem a gyerekkort magamban, nemcsak az íráskor Önfeledt állapot ez a korszak, és sajnos nagyon hamar vége van…Minden új versemet ma is kegyelemnek tartom. Mert a jó verset a költő, azt hiszem, sohasem önmagának köszönheti.” (forrás: Kormos István művei. Osiris, 1995)

Tovább Szólj hozzá!

Legyél a Cimborám Óbudán!

2015/10/20. - írta: cimbora2012

2015 október 18-án az Óbudai Kulturális Központ látta vendégül a Cimbora zenekart, a játszóházat és mindenekelőtt a fővédnököt Kányádi Sándor költőt.

É. Szabó Mártával érkeztek az eseményre, és beszélgettek költészetről, emlékekről./Takács Vera képei/

regiek.jpgRégi ismerősök találkozása:
É. Szabó Márta és Vincze Mária újságíró, a Ház munkatársa

A színpadon Korhecz Imola a Cimbora zenekarral /Érdi-Harmos Réka képei/

 

A videón a délelőtt néhány kedves pillanata

 

Szólj hozzá!

Friss tervekkel

2015/10/18. - írta: cimbora2012

É. Szabó Márta meghívója:

12112030_10205079209361011_8195372429200589936_n.jpg

2015 október 18:délelőtt CImboratalálkozó Óbudán, a San Marco ut 81-ben, a Kulturális Központban, ahol Kányádi Sándor lesz a vendégünk...

10658579_600108730116365_7664862677623477058_o.jpg

Tavaly ősszel ugyanezzel a képpel hívtunk benneteket a Nemzeti Múzeumba, egy karácsonyi Cimboramaratonra, ahol Csorba László főigazgató-cimboránk vendégei voltunk, s milyen érdekes, hogy ezúttal is múzeumi karácsonyozás vár ránk, és ezuttal is egy főigazgató vendégei leszünk, s még Csorbának is hívják. A Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Mesemúzeumban
KARÁCSONYOZUNK,
december 12.-én, Csorba Csilla főigazgató jóvoltából.
KÖSZÖNJÜK NEKI!
S milyen az élet, új cimboránkat, akit ölelgetek, szintén Csorbának hívják, Csorba Jázmin. Ő pedig egy meglepetést tartogat számunkra erre a napra...

CIMBORÁK VOLTUNK, LEGYETEK TI IS A CIMBORÁINK!
Itt vagyunk újra színesben, indul a
MÚLTIDÉZŐ CIMBORACSAPAT, s lehet hozzánk csatlakozni, mert kitaláltuk, pontosabban Norbi kitalálta a
CIMBORAREGISZTRÁCIÓT,
várjuk a ti ötleteiteket is, mert nekünk már annyi van, hogy fogalmunk sincs, hogyan fogjunk hozzá, s hátha nektek még jobb lesz, s azt választjuk… A regisztrációra azért lenne szükségünk, mert szeretnénk, látni kik és hányan voltak velünk anno, s azóta mi minden történt velük, gyerekekkel, unokákkal. Velük szeretnénk találkozni újra, ismerkedni a fiatalokkal és keressük a legeslegfiatalabb cimboraunokát is…

CIMBORÁK VOLTUNK, LEGYETEK TI IS A CIMBORÁINK!
- ez a szlogenje a meghívónak, amit egykori zenész Cimboráimmal indítunk útnak, ők voltak a Cimbora Zenekar híres fúvósai, balról Lugosi Bálint, jobbról Marshall Norbert, s mellette Szentpáli Roland, középen én, e sorok írója É.Szabó Márta, aki 40 éven át gyűjtögette a műsor köré cimboráit, akik anno kb. annyi idősek voltak, /na jó, kicsit öregebbek!/, mint Csorba Jázmin, Cimboránk, s akit decemberi találkozónkon ti is személyesen megismerhettek. Hívunk majd mindenkit régi és új cimborákat december 12.-re a Petőfi Irodalmi és a Mese Múzeumba, ahova mindenkit szeretettel várunk reggelől estig tartó
CIMBORAMARATONUNKRA. Vendégeink lesznek írók, költők, világhírű művészek, akik boldogan fellépnek velünk, mert valamikor ők is Cimborák voltak…

Hozzászólás a facebookról:

István Maszlay Nekem azért is emlékezetes a Cimbora, mert III éves főiskolásként ebben játszottam első TV szerepemet.Királyfi voltam az Űrből érkeztem egy földi királylányhoz,alól Császár Angela játszott.Rendező Bozó László.Sokszor magam is elcsodálkozom mennyi TV-filmem volt,nem is emlékszem hogy ebbe is ,abba is benne voltam,de az első TV szereplés emlékezetes marad
Szólj hozzá!

Cimbora maraton után

2014/12/22. - írta: cimbora2012

10881710_796063773768603_8425820475687672439_n.jpg

É.Szabó Márta a facebookon köszönte meg a résztvevőknek és segítőknek, amit a rendezvény létrejöttéért tettek.

Köszönöm MINDENKINEK ezt a remek napot! Takács Verának elsősorban, mint legfőbb Cimboránknak, akinek a biztatása és segítsége nélkül ez a nap nem sikerülhetett volna! Köszönet jár másik biztató és támogató cimborámnak, Ács Péternek, aki a Danubia Zenekarral együtt velünk ünnepelt, és szervezkedett. Nagyon köszönjük Szerémi Nórának a FB hiresztelést, Érdi Harmos Rékának az egész napos fotózást. Surányi András rendező és Novák András riporter stábja jóvoltából minden percet rögzítettünk, s az ötkamerás csapathoz estére régi barátom-kollégám Nádorfi Lajos is csatlakozott, nélküle sosem volt Cimbora. Ez az egésznapos grátisz forgatás volt számomra a legnagyobb meglepetés, és persze ajándék, mert nem is álmodtam, hogy rögzíteni tudjuk az eseményeket Hihetetlen köszönet jár a maraton résztvevőinek, elsősorban Kányádi Sándornak, aki a kezdetektől a fővédnökünk, és korát meghazudtoló lelkesedéssel tanított verset több mint száz gyereknek. Köszönet híres művész, és zenész cimboráimnak, akik ugyancsak szeretetből voltak velünk: ifjú zeneakadémistáknak, dunakeszi zeneiskolásoknak, öregebb zenész cimboráknak, de velünk volt Bauernfelnd Éva, Ewald Rézfúvós Együttes, Galambos Lilla, Galkó Balázs,Görög Enikő, Görög Noémi, /Szabadka/ Gryllus Vilmos, Kaláka-Együttes, Keszei Bori, Kokas KAtalin, Korhecz Imola, Massányi Viktor, Novák János. Radnóti Róza, Sebő Ferenc, Szentpáli Roland, Szinetár Dóra, Szokolai Ádám, Valcz Péter, Vida Mónika
És fontos támogatónk lett a GYEA, ki kell írnom pontosan, mert a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársainak is köszönet jár, akik az ajándékcsomagokat teremtették elő cimbora jelöltjeinknek, köszönet az Almádi Nagycsaládosok Egyesületének és a város Cimbora Klubjának, amit Perus Zsuzsa irányít, és szervezi az ország különböző városaiból érkező cimbora csapatokat. Köszönjük Radnóti Tamásnak a gyönyörű múltidéző kiállítást. Köszönet Naszály Györgynek a nagyszerű hírverésért, és végül, de nem utolsó sorban köszönet jár támogatóinknak, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának, Csorba László Cimboránknak, aki egész napra odaadta a Múzeumot és persze lelkes munkatársainak,a Béres Alapítványnak, a Fővárosi Önkormányzatnak, az NKA támogatásának, és az egyszervolt.hu -nak, ahol majd láthatóak lesznek az események, és ahova várjuk feladatainkra új cimboráinktól a válaszokat. Dózsa Mariann nemcsak a GYEA munkatársaként ügyködött hasonló lelkes intenzitással egész nap, hanem - mint ugyancsak régi kolléga - reméljük a koncertet sikerül olyan nagyszerűen megvágnia, hogy akár dvd legyen belőle. Köszönet Vásáry Tamásnak, aki szerint szólistáink olyan színvonalon teljesítettek, ami minden elképzelését felülmúlta. Így még soha nem játszottatok! - mondta lelkesen mindegyik szólistának: Oláh Vilmosnak, Zalai Antalnak, Marschall Tamásnak, Kelemen Barnának, és Érdi Tamásnak - majd hozzátette: És a zenekar is remek volt! Mindenki azzal búcsúzott, hogy folytassuk, és találkozzunk farsang tájékán egy Cimbora Bálban. Várom az ötleteket és a jelentkezőket!

Takács Vera galériájának képeivel idézzük a fesztivál hangulatát

Még valamit szeretnék elmondani, hogy ez volt életem egyik legszebb karácsonyi ajándéka! Leírhatatlan élmény híres felnőttként találkozni azokkal, akiket gyerekként ismerhettem meg, és hogy az esemény tucatszámra hozza elő cimboráimat a múltból. Köszönöm valamikori tévéskollégáim meglepetésszerű megjelenését, csak azt sajnáltam, hogy nem tudtam veletek hosszabban beszélgetni! És akikről még szólnom kell FELTÉTLENÜL, akik megbetegedtek, és velünk lettek volna! Vékes Bözsinek aznapra 39 fokos láza lett, pedig egy éve készült erre az esményre, hogy muzsikustársaival újra találkozzon és kamarázzon. Lugosi Bálint napját valóban tönkretette ez a pápai virus, mert az ő harsona-kiséretét nem lehetett egy pillanat alatt leblattolni, de Szentpáli Roland változtatott a programján, Carmen szerzeménye talán még jobb is lesz majd Farsangkor, és zongorakiséret nélkül is vállalta a szereplést, a gyerekek legnagyobb örömére. Tubán, Boci boci tarkát improvizálni, nem volt akármilyen teljesítmény! Volt is nagy siker! Bözsi és Bálint! Ti meg ne búsuljatok, mert februárban mindent bepótolunk! Sebestyén Márta hangja is elment, mert őt is elkapta egy kóbor virus, de remélem, druszámmal is találkozhattok a Farsangi Cimbora Bálon. Köszönöm mégegyszer ezt a felejthetetlen napot, és Boldog Karácsonyt régi és új cimboráim!

Az almádi cimborákat kísérte Pászti György fotóművész 
az ő képeiből idézünk:

 

Szólj hozzá!

Régi cimborák - MA

2014/12/12. - írta: cimbora2012

SEBESTYÉN MÁRTA

cimb_sajto_232.JPG                                                                                 ©takacsvera

2014. december 11. 

Tegnap sajnáltam, hogy már nincs közöm a közszolgálati televízióhoz, mert megbocsáthatatlan bűnnek érzem, hogy senkinek sem jutott eszébe, hogy ezt az esti programot rögzíteni kellene legalább hat kamerával, mert ez egy főműsoridős karácsonyi program lett volna, s nem lenne szükség évszázados műsorokkal 'letudni' ismét a karácsonyt, mint már annyi éve a televízió szétzüllesztése óta! Olyan élményben volt részük mindazoknak, akik zsúfolásig megtöltötték a Zeneakadémia nagytermét, amit soha nem fognak, nem fogunk elfelejteni! Márta barátném, leghűségesebb CIMBORÁIM egyike, olyan műsort szerkesztett, s olyan elegánsan vezette a műsort, ahogyan azt tanítani kellene! Az, hogy gyönyörűen énekel, azt rég tudjuk, kislány kora óta elvarázsol bennünket, bármikor, bárhol lép színpadra. De hogy egy ilyen karácsonyi műsort találjon ki, soha nem hallott dalokat előbányászva, fantasztikus zenészekkel együtt muzsikálva, ez példaértékű, és szerintem a Zeneakadémia életében is kimagasló esemény, amire tényleg szavakat nem találok! Ennél szebb karácsonyi ajándékot nem kaphattak tőle rajongói, akik meg is hálálták zúgó, befejezni nem akaró vastapsukkal. És volt az estének számtalan gyönyörű pillanata, szinte nem is tudom, melyiket soroljam, amikor felállította a nézőtéren ülő Tolcsvay László zeneszerzőt, akinek a miséjéből énekelt, hogy őt is megtapsolják, vagy amikor bejelentette, hogy mit érez amikor ezen a színpadon énekel, mert már csesemőkorában többször pólyában a ruhatárban várta meg karvezető édesanyját, hogy befejezze vezénylését a színpadon. Összeszorult a szívem, amikor felhívta a színpadra a Hunyadi Véndiák Kórust, majd Sebestyénné Farkas Ilonát, aki a kórusirodalom legszebb karácsonyi darabjaiból vezényelt. Nem hiszem, hogy szebb születésnapi ajándékot kaphat egy édesanya, aki napok múlva lesz 80 éves. Hát erről maradt le a Magyar Televízió nézőinek sokasága, akik karács:onykor őt is nézhették, hallgathatták volna. Kár, hogy pont ilyesmire nincs pénz, pedig ez lenne az igazi Szeretlek Magyarország!

 ÉRDI HARMOS RÉKA KÉPEI A CIMBORA ÜNNEP SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRÓL

A koncert: 
Zeneakadémiától a Zeneakadémiáig 
Sebestyén Mártát aligha kell bemutatni a közönségnek, azt azonban talán kevesen tudják róla, hogy milyen erős szálakkal kötődik a Zeneakadémiához. Kodály mondta egy alkalommal, hogy a zenetanulást kilenc hónappal a születés előtt kell elkezdeni, s ha van művész, akinél ez maximálisan megvalósult, az éppen Sebestyén Márta volt: már magzatként a Zeneakadémiára járt, több ízben is a ruhatárban várta pólyás csecsemőként, hogy karvezető édesanyja befejezze a Nagyteremben a vezénylést, s kisebb és nagyobb lány korából is számos emlék fűzi az épülethez és az intézményhez. Nagytermi koncertje tehát egyszerre lesz visszatérés és összegzés, amennyiben a pályáját meghatározó három zenei kultúra, a népzene, a régizene és a kórusirodalom fog szerves egységet alkotni ezen az esten. Mert a népzene a zenei múltba vezet egyfelől, s a nagyszerű 20. századi magyar kórusrepertoár felé másfelől, miközben önmagában is a legmagasabb rendű művészet képviselője. Mindebben pedig nemcsak az édesanyja vezette Hunyadi Véndiák Kórus és a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar lesz Sebestyén Márta segítségére, hanem a legkiválóbb klasszikus- és népzenészek válogatott társasága.

Szólj hozzá!