Régi és új cimboráknak

2014 . A Cimbora éve

2013/11/05. - írta: cimbora2012

Jó érzés olvasni, hogy 2014 a Cimbora Éve!


az első adás főcime

Hosszú idő óta először írhatom le, hogy méltó támogatáshoz jutott Cimbora Alapítványunk, hogy újra szűk, de tántoríthatatlan csapatommal ismét a gyerekek, a szülők felé fordulhatunk. Első körben valóban a szülők figyelmét szeretnénk felhívni, s híreinkkel ismét  Benedek Elek öröksége felé fordítani, mivel ők a mi törzsközönségünk. Sajnos a gyerekek, unokák csak  hírből ismerhetik, hogy milyen műsorokon nőttek fel a szüleik,  hogy volt valaha egy szakmailag összeforrt társaság, akik a rendszerváltás után még néhány évig remek műsorok készítésével foglalkozhattak. Az MTV Gyermek Televíziója, 40 fős csapatával azonban a rendszerváltás áldozata lett, az első négy évben még reménykedtünk, mivel azt hittük, most jött el a mi időnk, s magas színvonalon folytatva közszolgálati feladatunkat, felvehetjük a versenyt a színvonalas, értékőrző műsorok készítésével, Disney világában csak érdekes és értékes műsorokkal lehet a gyerekeket a képernyő elé ültetni. Ami ezután következett, annak felmérhetetlen következményeiért nem mi vagyunk felelősek. Elengedtük a gyerekek kezét, amit évtizedek óta őriztünk, ezrekkel levelezve, jóval korábban felfedezve az interaktivitás fontosságát. Pénzelvonás kezdődött, és fokozatosan elsorvadt a közszolgálat legigazabb feladata, a gyerekek játékos nevelése, érték felé fordítása. 

kaldinora.pngaz első adás műsovezetője: Káldy Nóra

Ennyit a múlt tényeiről.

Most, hogy  történik valami előrelépés, a szülőkhöz fordulunk elsősorban, próbálkozzunk ismét a lehetetlennel közösen.  Merthogy ők a mi törzsközönségünk, és szeretnénk, ha emlékeiket visszaidézve gyerekeik, unokáik figyelmét ismét felénk fordítanák.

Tehát ünneplésbe burkolt figyelemfelhívásunk lényege, hogy

2014.-et kineveztük
a CIMBORA ÉVÉNEK
,

Több oka van ennek. Egyrészt elindul egy új RETRO csatorna, az M3, ahol minden nap / hétvégéket kivéve,/ lesz CIMBORA ismétlés. Indul a legelsővel, a negyven évvel ezelőttivel,  december közepén. Én is kíváncsian várom, és remélem, hogy nem csak a szülőknek lesz élmény. Mindig a  legkiválóbb rendezőkkel dolgoztam. Hogy csak néhány nevet említsek! Számomra a legkedvesebb  Kardos Ferenc volt, aki sajnos már nincs köztünk, ővele készítettem a legtöbb Cimborát, de ha ő játékfilmet forgatott, akkor András Ferenc, Karinthy Márton, Lugossy László készítette a Cimborákat, de Szász János, Horváth Z. Gergely, Bodnár István, és Sándor Pál neve is a rendezőink között szerepel. Cimbora táborokba a kölyökidősöket is elcsábítottam, s így Takács Vera rendező kollégám, aki ma legfőbb támogatója Cimbora feltámasztási akciónknak, ugyancsak a rendezők soraiban szerepel, s ha már a felsorolásnál tartok, a Duna Tévében készülő Cimborák készítői között is egyre gyakrabban szerepelt a neve, s később, 2002-től a műsor legfőbb gondozója Weininger Gabriella rendező, akinek a szerepe ugyancsak nagyon fontos volt a műsor életben tartása érdekében.

De a műsorok ismétlése,  csak az egyik örömhír, amiről be szeretnék számolni. 
A másik, ami legalább ilyen fontos, hogy Alapítványunk támogatásával élő Cimbora kapcsolatok kiépítésének lehetőségét tervezzük, ami Cimbora Klubjaink működésének segítségével, már városok tucatjait mozgatta meg, pedig még csak terveztük a jövőt.  

csehtamas.pnga Cimbora gyakori vendége, a főcím zeneszerzője CSEH TAMÁS

Örömünnep ez számunkra, mert úgy gondolom, a személyes kapcsolat, a gyerekekre való intenzívebb odafigyelés, ma fontosabb, mint valaha! Szerintünk az Európai Unióban sem találunk 40 évet megélt gyerekműsort. Érdemes  a hagyományt ápolni. Kevés ember van ma Magyarországon a 30 éven túli korosztályban, aki ne folytatná Horgas Béla versét, Cseh Tamás zenéjével  ’Hol volt, hol nem volt, volt egy Cimborám….’

Hogy Kocsis Zoltánt idézzem, ’Ugyan, ne vacakolj, hát mindannyian Cimborák voltunk!’

kaldi_hirgas.pngKáldy Nóra és Horgas Béla könyvekről, versekről beszélget az 1. Cimborában

 A Cimbora év eseményeit 

hamarosan

a CIMBORA 2014 blogon követhetitek nyomon

__________________________________________ 

Arról a sok műsorról, ami a gyerektelevíziózást jellemezte ízelítőt ad a Legendás idők c. blogbejegyzés takacsvera.blogspot. hu oldalról.
_______________________________________

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cimbora2012.blog.hu/api/trackback/id/tr665607330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.