Régi és új cimboráknak

KÖSZÖNTŐ

2012/03/26. - írta: cimbora2012


4 alkalommal az m2 csatornán Cimbora - régi új
2012. április 1., 8., 15., 22.
részletek ITT

 

 

Kedves felnőtt és leendő CIMBORÁIM!

Lehet, hogy furcsa, de amiről tájékoztatni, mesélni szeretnék nektek, ahhoz szívesen bevonnám szüleiteket, nagyszüleiteket, mert igaz, hogy ez a blogg, ez a honlap, a CIMBORA nevet viseli, és hozzátok szeretne szólni, tíz alatti és tizenévesek, mégis először most a szüleitek segítségét szeretném kérni.
É.Szabó Márta vagyok, a Cimbora műsor alapító főszerkesztője. A műsor 1973 -ban jelentkezett először a Magyar Televízió képernyőjén.

 Kedves anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák, valódi cimboráim, akik még látták régi műsorainkat, amikor havonta, - de volt olyan időszak is, amikor hetente köszöntött benneteket ez a főcímzene!

Igazi cimboráim ugyanis ti vagytok, és nélkületek nehéz lesz feltámasztani, ami lassan 15 éve alig létezik. A Duna Televízió hajnali adásait leszámítva, megszűnt a műsor a Magyar Televízió képernyőjén. Sajnos ez a csatorna az elmúlt évtizedben elfelejtette egyik legnépszerűbb műsorát, pedig micsoda nézettsége volt fénykorában! Most meg csak lábadozunk, és megkíséreljük a lehetetlent, de ehhez a ti segítségetekre van szükség! Szeretnénk gyerekeiteket visszacsábítani nemcsak a képernyő elé, hanem internetes honlapunkra, és a Cimbora blogjára is. Arra kérlek benneteket, segítsetek ebben, figyeljétek, mikor jelentkezik a Cimbora, mert sajnos figyelem felhívó reklámra nem kaptunk lehetőséget! De más utakon megpróbálunk megtalálni benneteket, ezért fogtam levélíráshoz!

Talán még nem késő gyerekeitek figyelmét más irányba terelni, mint amit a mai televíziózás képi, és tartalmi világa diktál nekik. A való világok és az üres frázisok, semmitmondó ócskaságaival szeretnénk felvenni a küzdelmet Weöres Sándorral, Mozarttal, Horgas Bélával, Varró Dániellel, Szabó T. Annával, Karinthy Frigyessel és a többiekkel. Szeretnénk, ha mai picimboráink, újra levelezőink lennének, internetes honlapunkon, bloggjainkon várjuk őket, hisz sokkal könnyebb dolguk van, ma már nem kell a postára menni, a levelezés sokkal könnyebb, mint a ti időtökben volt! Találkozási lehetőségekről is hírt adunk majd, Cimbora Klubok működnek szerte az országban, fesztiválokat, játszóházakat, Cimbora Maratont rendezünk a budai várban a Magyarság Házában, és nyári Cimbora Táborunkba is várjuk a jelentkezőket,  ezúttal Zánkán rendezzük meg, hogy minél többen találkozhassatok velünk! Bár még csak az ismétlésekből csemegézünk, és csupán négy adásban jelentkezünk, de ősztől  vadonatúj Cimborákat is készíthetünk, a mai írók, költők és zenészek segítségével,  mert az Új Nemzedék Jövőjéért programban hungaricumnak nyilvánították a Cimborát, s ez garancia arra, hogy  ismétléseinket új műsorok váltsák fel.

Kedves Felnőtt Cimboráim! Bizonyára emlékeztek, hogy zsákszámra írtátok a leveleket, én személy szerint 3000 költő jelölttel leveleztem. Jó lenne újra találkozni veletek! Talán jövőre sikerül, amikor megünnepelhetjük a műsor 40.születésnapját, persze, ha lehetőséget kapunk, hogy előkeressük az archívumból 8-10 évesen előadott verseiteket, mert szeretnénk bemutatni mi lett belőletek, megvalósulhattak-e álmaitok? Találkozhattok hírességeinkkel, bebizonyítjuk, hogy érdemes a televíziónak értékes műsorok elé leültetni a gyerekeket, mivel minden a gyerekkorban dől el!  Kiderül majd, hogy zenei életünk majd minden fontos, ma már világhíressé vált szereplője is a Cimbora köpenyéből bújt elő. A névsort majd következő levelemben mutatom be, mert április 15.-én leghíresebb zenészeinkkel találkozhattok, akik a múlt század kilencvenes éveiben még boldog nyári és téli vakációjukat töltötték velünk együtt Balatonalmádiban és Svájcban, Európa legtetején a Cimbora Táborokban! Most csak a napjainkban Kossuth-díjat kapott Miklósa Erika és Kelemen Barnabás nevét említem, akiknek ezúton is gratulálunk, s akik először a Cimborában mutatkoztak be. Április harmadik vasárnapi Cimbora ismétlésünkben velük is találkozhattok. Remélem a jövőben még módunkban lesz bemutatni nemcsak őket, de azokat a versíró cimborákat is, akik ha figyelnek felhívásunkra, s jelentkeznek, riportokat készítünk velük, s a beszélgetések során kiderülhet, teljesültek-e  álmaitok, kiből lett költő, zenész vagy pedagógus, ’tüzoltó, katona, vagy netán vadakat terelő juhász?’ Remélem, hogy ezen a négy áprilisi vasárnap délutánon a múlt emlékei kellemes pillanatokat szereznek, azt szeretném, ha leülnétek gyerekeitekkel  a televíziók elé, sajnos csak négy alkalommal kaptunk műsoridőt a Magyar Televízió kettes csatornáján.   /április első vasárnapján indul a műsor, s ez nem vicc! Április elsején látható az első Cimbora, délután…..órakor/

Tehát sorozatról jelenleg nem adhatok hírt, de nagyon szeretném, ha lenne négy közösen eltöltött Cimbora óra, amikor megmutatnátok nekik, hogy milyen is volt régen, amikor még ti is gyerekek voltatok, s leültetek a képernyő elé, ha meghallottátok a főcímzenét.

Szeretném, ha ezekben a közös családi együttlétekben, ők is kapnának olyan élményeket,  amelyeket ti átéltetek, mert átélhettetek tizenéves korotokban.

Műsorainkkal megpróbáljuk legyőzni a lehetetlent, tudom, hogy nehéz a dolgunk, egy televíziótól elszoktatott generációt, - hisz 15 éve elengedtük a kezüket,- nem könnyű visszaszoktatni a képernyők elé, de mi nem ismerünk lehetetlent, s ha ti is segítetek, akár legyőzhetjük, ami most csak egy álom. Tehát egyelőre csak ismétlésekkel tudjuk felhívni a figyelmet értékesebb, szebb dolgokra, s mivel ezek a műsorok évtizedekkel ezelőtt készültek, színviláguk megkopottabb, de csak így sikerül megismerni ki volt Weöres Sándor, Illyés Gyula és a többiek, mert a Cimbora őrzi az archív anyagokban legjobbjaink nektek, s talán nekik is szóló üzenetét.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cimbora2012.blog.hu/api/trackback/id/tr854336905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.