Régi és új cimboráknak

Cimbora adások az m2 műsorán

2012/03/26. - írta: cimbora2012

 CIMBORA bemutató anyagaink az Új Nemzedék Jövőjéért program megrendelésére készültek, amelyben a Cimborát hungarikumnak minősítették, s a program szeptembertől új műsorokra biztosít anyagi támogatást.  A NEA pedig nyári Cimbora Táborozást biztosít nekünk a Zánkai Gyerekvárosban.     

 

2012. április 23.
4.
A Kölyökidő a kilencvesen évek  sorozata volt, a műsorvezető gyerekcsapat népszerűségét a folytatásos történetek" miniszappanok" alapozták meg. Takács Vera színitanodájából kikerülve ma is ismert médiamunkások, színészek lettek. /Acél Réka Szekeres Nóra, Kovács Róbert, Kinizsi Ottó, Lass Bea, Dombóváry Kristóf, Czippán Anett, Gévai Juli, ... / Nem volt kölyökidősök nélküli tábor, ott már saját filmeket is készítettek/Szerepcsere, Megint/  
Az adásban a nyári táborban készült előadásuk mellett Kovács Robi és kislánya Kincső, Gévai Juli és gyerekei kedvenc Cimbora részleteiket is felkonferálják. 
A videón a Kölyökidősök tábori előadásának részletét láthatjátok

     2012. április 1.
      1.
Első Cimbora adásunkban a Közlekedési Múzeumba látogattunk, s az itt látható  tárgyak segítségével indulunk irodalmi kalandozásra.  Korhecz Imolát régi, Duna tévés műsorvezetőnket hívtuk az első műsorunkba, aki Marci kisfiával azokat az időket idézi, amikor még lovon jártak az emberek. Vágtató lovasokkal Arany János Buda halálának egyik részletében találkozunk, amelyben Arany  a „világhódító” hun fejedelem, - Attila, és öccse, Buda - történetét  írta meg. A műsorból kiderül, hogy a legelső Cimbora azokban az időkben indult útjára, amikor még jártak a gőzmozdonyok. Felidéztük Bereményi Géza versét Cseh Tamás előadásában Stevensonról, a gőzmozdony feltalálójáról, majd megkerestük a város egyetlen, még élő gőzmozdonyát is, a Gyerekvasúton. A régi autók között Babits Mihály Mozgófényképének dramatizált verse jutott az eszünkbe, mivel a vers főszereplői ugyancsak hasonló régi autók voltak. Sajnos ma már csak archív műsoraink segítségével találkozhattok Weöres Sándor költővel, akit Csalóka Péter c. mesejátékára hívtunk meg évtizedekkel ezelőtt. Az óvodás Marci bebizonyítja, hogy már ötévesen is ismerik Weöres Sándor verseit.Egy meserészletet is betettünk a műsorba. Horgas Béla Maskarák című meséjéből is idézünk egy részletet, s végül Halász Judit dalokkal búcsúzunk, amelyek ugyancsak a kezdeti időkben készültek. 


Rendezők: Kardos Ferenc, Sándor Pál és Podhorányi Zsolt
Műsorvezető: Korhecz Imola és kisfia Marci

 

   2.
  2012. április 8..

      2. Ugyancsak Duna tévés műsorvezetőinkkel találkozhattok április második vasárnapján, amikor a történelem lesz a műsor főszereplője. Rátonyi Krisztina és Nyárai Gerzson Ozora és Simontornya  várába hív benneteket, Ozorai Pípóval ismerkedhettek meg, majd megidézzük Zsigmond király és feleségének találkozását a Budai várban, s egy házassági civakodásnak is tanúi lehettek, ami azért valamivel közérdekűbb, mint egy hétköznapi kapcsolat. Végül a 18. században folytatjuk kalandozásunkat.Először Magyarországra, majd a felvilágosodás korába, Párizsba látogatunk. Hazánkban, ebben az időben ér véget a Rákóczi szabadságharc, nekünk még a Habsburgokkal kell csatáznunk, miközben a franciák már az 1789-es forradalmukat készítik elő. Bujdosó kurucokkal találkozunk, verseket, dalokat hallunk a kuruc költészet legszebbjeiből Cseh Tamás és Cserhalmi György előadásában. Majd Párizsba, a felvilágosodás korába látogatunk, ahol egy híres szalonban épp az Enciklopédia születésének bonyodalmairól, s a cenzúrával való hadakozásukról hallunk. S végül egy párizsi kocsmában a forradalom előtti hangulatot is megérezzük Csengei Dénes megzenésített versét Cseh Tamás adja elő.

Rendezők: András Ferenc, Lugossy László, és Weininger Gabriella.

  2012. április 15.

3.
Komolyzene a főszereplője harmadik adásunknak, Becze Szilvia és kislánya Dóra a régi nyári és téli Cimbora táborokra emlékezik, ahol a komolyzene volt a főszereplő. Szilvi ma a Bartók Rádió reggeli adásainak műsorvezetője, s azokról az időkről mesél Dóra lányának és a nézőknek, amikor ő volt tizenéves, és boldog cimbora. Zenei részletekkel és riportokkal mutatja be hírességeinket, s a névsorral valóban méltán büszkélkedhetünk, mert ezeken a nyári táborokon mutatkozott be először – a most márciusban Kossuth-díjat kapott Miklósa Erika és Kelemen Barnabás, de Héja Domonkos az Operaház művészeti vezetője, Oláh Vilmos a Magyar rádió zenekarának koncertmestere, és a Brüsszeli Erzsébet Királyné Énekversenyének tavaly előtti győztese, Brickner Szabolcs. De ez csak néhány példa, többségük ma már a világ leghíresebb színpadain szerepel, s mi gyerekkorukban találkozhatunk velük, amikor még csak álmaikról meséltek nekünk. Műsorvezetőnk is a Cimbora Zenekar muzsikusa, sőt moderátora volt, ma a Bartók Rádióban vezet műsorokat, s ezúttal kislányával, Dórával szerepel a Cimborában, neki mesél régi történeteket. A műsorban szereplő részletek karmesterei: Uri Mayer /Kanada/, Rico Saccani /USA/, Berkes Kálmán, és Héja Domonkos és Vásáry Tamás.
Rendező: Kardos Ferenc és Fekete Katalin

 

Címkék: cimbora
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cimbora2012.blog.hu/api/trackback/id/tr214339969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.